Štednja energije donosi milijarde kuna

Bez autora
Jun 01 2011

Učinkovito korištenje energije kroz smanjivanje nepotrebne potrošnje donosi velike energetske i financijske uštede koje godišnje u Hrvatskoj mogu doseći milijarde kuna. Zato je u Vladinu programu energetske učinkovitosti cilj do 2016. povećati energetsku efikasnost za 9 posto. Taj je cilj ambiciozan, ali dostižan te iziskuje napore i predanost ne samo s nacionalne nego pogotovo s lokalne i regionalne razine. To je neophodno jer Hrvatska kao buduća članica Europske unije mora do 2020. tzv. neposrednu potrošnju energije smanjiti za 20 posto. Sada Hrvatska troši malo više energije po jedinici BDP-a od prosjeka EU-a, a od 2004. do 2009. potrošnja energije je smanjena 0,3 posto. Razlog su poduzete mjere energetske učinkovitosti, ali i recesija. Ti rezultati trebali bi se poboljšati nakon što se uskoro usvoji drugi nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti od 2011. do 2013.

Štednja energije donosi milijarde kunaUčinkovito korištenje energije kroz smanjivanje nepotrebne potrošnje donosi velike energetske i financijske uštede koje godišnje u Hrvatskoj mogu doseći milijarde kuna, istaknuto je u srijedu na predstavljanju novog informacijskog sustava za gospodarenje energijom u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

»Zato je u Vladinu programu energetske učinkovitosti cilj do 2016. povećati energetsku efikasnost za 9 posto. Taj je cilj ambiciozan, ali dostižan te iziskuje napore i predanost ne samo s nacionalne nego pogotovo s lokalne i regionalne razine«, kazao je ravnatelj Uprave za energetiku Darko Horvat.

To je neophodno jer Hrvatska kao buduća članica Europske unije mora do 2020. tzv. neposrednu potrošnju energije smanjiti za 20 posto.

Sada Hrvatska troši malo više energije po jedinici BDP-a od prosjeka EU-a, a od 2004. do 2009. potrošnja energije je smanjena 0,3 posto. Razlog su poduzete mjere energetske učinkovitosti, ali i recesija. Ti rezultati trebali bi se poboljšati nakon što se uskoro usvoji drugi nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti od 2011. do 2013., najavio je Igor Raguzin iz Ministarstva gospodarstva.

»Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je po zakonu preuzeo funkciju provedbene agencije za energetsku učinkovitost, a dosad je za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora do sada odobrio 407 milijuna kuna«, rekla je Irena Dubravec iz Fonda. Novi informacijski sustav internetska je aplikacija za stalni nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik